Залятата с киселина в София Ажда Ибрахимова е настанена в клиниката

...
Залятата с киселина в София Ажда Ибрахимова е настанена в клиниката
Коментари Харесай

Ето как да реагираме при нападение с киселина

Залятата с киселина в София Ажда Ибрахимова е настанена в клиниката по изгаряния на " Пирогов " с над 20% изгаряния.

Тя продължава да е в тежко общо положение, заяви в утринния блок на Българска национална телевизия доцент Д-р Мая Георгиева от незабавния център. Очаква се в идващите дни да бъдат направени интервенции за премахване на мъртвите кафези. Прилагат се най-модерните средства за лекуване, посочи тя, написа novini.bg.

Жената не е контактна, на апаратна вентилация е, добави доцент Д-р Георгиева.

Учителят по химия Наско Стаменов изясни, че за сходни набези се употребяват три типа киселина - сярна, азотна и солна, и един тип основа – натриева. В съсредоточен вид сярната киселина извлича водата от кожата, солната киселина унищожава белтъчините в кожата, а азотната киселина реагира с протеините и ги унищожава. Натриевата основа реагира с мазнините в кожата и безусловно ги прави на сапун, сподели специалистът.

В първия миг другите киселини не могат да бъдат различени, тъй като при всички тях се следи едно и също – болежка и извънредно повишение на температурата болести реакцията с кожата. Когато става въпрос за основа, с изключение на повишението на температурата и болката има и така наречен мазнене, тъй като сапунът, който се създава при реакцията, се усеща лоен на пипане. Първото нещо, което би трябвало да се направи, е подсушаване на засегнатото място. В такива обстановки на голям стрес е доста мъчно човек да не търка кожата, само че това е доста нездравословно, тъй като разнася киселината. След това би трябвало да има щедро измиване - с лиртри вода. Много би трябвало да се внимава киселината или основата да не попадне в очите, тъй като това право доста по-трудна интервенцията по неутрализиране. Ако знаем дали става въпрос за киселина или основа, можем незабавно да противодействаме с големи количества разтвор - при киселините със сода за самун, в случай че е основа - с оцет, съобщи още Наско Стаменов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР